1. Kek Cokelat Moist
Bahan A:-
1 ketul buttercup
1 cawan gula halus
6 biji telur
1 ½ cawan tepung naik sendiri (Blue Key)
Bahan B:-
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
sedikit air
semua bahan B dimasak atas api yang perlahan. Masak hingga nampak pekat dan sejukkan
Bahan C untuk topping:-
½ tin susu pekat } masak hingga pekat .
½ cawan serbuk koko }
Cara-caranya:-
1. Pukul buttercup dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
4. Masukkan bahan B yang telah dimasak dan kacau hingga sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan dibakar selama 45 minit hingga 1 jam.
6. Bila dicucuk dengan lidi dan tak melekat, angkat kek dan keluarkan daripada loyang.
7. Bila telah sejuk, sapukan dengan Bahan C tadi.
8. Tabur atas kek dengan gula halus yang berwarna-warni or biarkan kosong sahaja.
selamat mencuba kawan..(",)..
0 comments:
Post a Comment